TuiNa Massage

TuiNa Massage

Den kinesiska massagens/TuiNa massagens historia

Den är en viktig del inom Tradtionell kinesisk Medicin= TCM och har anor tillbaka till 221 f.k. Under flera dynastier i Kina har tuinan utvecklats och blivit mer specialiserad än den var från början. Det finns 9 olika massagetyper under begreppet TuiNa ex. kotknäckning, akupressur, barn, Qigong, fot, sport, hälsomassage, trampning och slapping=slå eller daska.

Den massagen jag använder mig av kallas akupressur tuina men vardagligt säger jag bara tuinamassage. När jag masserar använder jag fingrarna/händerna för att pressa, knåda eller nypa för att stimulera akupunkterpunkterna längs meridianerna huvudsakligen för att balansera upp kroppen enligt Yin Yang.

Vad massagen gör i kroppen

* Slappnar av senor
* Aktiverar energin
* Förbättrar blodcirkulationen
* Befriar smärta
* Lindrar muskelkramp

Massagens funktion

* Balanserar Yin och Yang i kroppen för att återställa Qi=livsenergin naturliga flöde
* Lösgör blockeringar i meridianerna och får Qi och blod att flöda fritt i kroppen vilket förebygger sjukdom och obalanser* Lösa stagnerad Qi, stelhet i muskler, leder och ryggrad, ökar rörligheten, ökar cirkulationen av Qi och blod i dessa områden.
* Ökar metabolism/ämnesomsättningen, ex främjar produktionen av saliv och magsaft
* Reglerar nervsystemet, lugna eller aktivera
* Ökar/förbättrar blod- och lymfcirkulationen
* Främjar utsöndringen av endorfiner som lindrar vid smärtproblematik

Fördelar med Tuina

Fördelen är att den reglerar Yin och Yang, som jag nämnde ovan, den sträcker ut muskler samt eliminerar stress så blodcirkulationen ökar och avlägsnar stagnationer och blockeringar

Kontentan av massagen är

Trots att jag bara masserar, knådar, pressar eller nyper på ytan av kroppen är den otroligt djupgående och påverkar kroppen så överföringen av Qi och blod ökar, vilket hjälper till att reglera balansen i de inre organen så de arbetar i den takt som de ska och på så vis förskingra smärta, sjukdom, blockering och stagnation.

Öronakupressur

I många fall som kompletterar jag tuina massagen med öronakupressur för att förlänga effekten av behandlingen under sju(7) dagar genom att sätta åkernejlikofrön på punkter på örat som du själv masserar/trycker på 4 ggr/dygn.

Öronakupressur är en reflexlära och har funnits i Kina i flera tusen år men först på 1950-talet utvecklades detta i västvärlden av den franske läkaren Paul Nogier. Han gjorde många studier och skaffade sig teorier m varför man kan reducera smärta, rätta till obalanser, ”bota sjukdomar” etc genom att sätta frön och trycka på specifika punkter på örat.
Studierna visade att blodcirkulationen ökade, inflammationer reducerades och kroppens egna läkningsprocess påskyndades.

Öronakupressur kan användas som symtombehandling och/eller rent stärkande samt avstressande men jag använder det som tillägg i massagen som te x smärtlindring

 

Pris: 550kr, 45 minuter