En del undrar hur jag som sjuksköterska kan välja att jobba med den alternativa medicinen som går helt emot vad jag är skolad inom, den svenska skolmedicinen.

Min resa började redan under 2000-talets första hälft.

Vi hade förlorat vår son och hela min värld vändes upp och ner. Allt det jag trott på vem jag var försvann i ett nafs. Jag hamnade i mitt livs värsta kris.
Vad var jag för akutsjuksköterska som inte ens kunde rädda mitt eget barn? För att överleva fick jag lov att börja jobba med mig själv och bearbeta mina känslor. Min arbetsplats kunde ju inte ha en sjuksköterska som gick in i privata känslor när ett barn kom in och behövde sjukvårdande insatser.

Under denna period var jag stationerad mer på ortopedakuten och där började mina tankar spinna på mer när jag mötte alla människor med ryggproblematik.
Dessa var inga högt prioriterade fall, utan kom man in kunde man få ligga och vänta länge på att läkaren skulle komma. Som sköterska upplevde jag frustration då jag stod mitt emellan läkare och patient. Det enda jag kunde göra var att smärtlindra med mediciner i form av både tabletter och injektioner.
Det måste ju finnas något mer än bara detta, tänkte jag?
Det måste ju finnas något annat som man kan sätta in när medicinen inte har den effekt man förväntar sig längre? Var grundar sig denna problematik i?
Vissa klienter sökte bara akut en gång och hade sen aldrig mer problem medans andra var återkommande flera gånger/år. Hur kommer det sig, undrade jag? Var finns problemet, fysiskt eller psykiskt eller är det nåt annat?
En del läkare så att jag kunde gå in och göra ”min” sak. Ge dom handpåläggning ska du se att dom mår bättre, sa dom. Och jag kunde gå in och sätta mig och prata en stund, vissa mådde bättre av att hålla mig i handen men jag fattade aldrig varför utan självklart höll jag mina patienter i handen om de ville det.

Tiden gick och jag började kika på ett par alternativa behandlingar men det var inget jag fastande för. Inte förrän 2006 kom jag i kontakt med akupressur och tyckte det var väldigt intressant men inte något jag kunde tänka mig att göra. Isåfall skulle det vara akupunktur, som ”syrra” gillar man ju nålar och sticka i folk 😉
Men det var absolut inte aktuellt då hade jag småbarn, min yngsta är född 2006 så börja studera fanns inte på min karta då.
2008 började jag leta aktivt efter en alternativ utbildning då jag upplevde att dessa ryggproblem bland befolkningen ökade och behandlingen inom den svenska skolmedicinen tappade effekt för vissa. Dock fanns det en alternativklinik i närheten med kiropraktorer och naprapater som ortopedläkarna hänvisade till när de inte kunde göra mer för dessa personer. Huruvida dessa behandlingarna hade effekt eller inte kan jag inte uttala mig om, då jag inte gjort någon mer undersökning av resultatet.

2009 hittade jag utbildningen för mig, akupunktör och en utbildning nära mig så jag slapp åka ifrån mina barn med jämna mellanrum för studier på annan ort. Jag hoppade på tåget glad i hågen att nu, nu ska jag bli akupunktör och utbildningen var i 3 år. Tjo hoo vad kul det ska bli och det blev det. En helt ny värld öppnade sig för mig med meridianer, akupunkturpunkter, balans mellan yin och yang, ja jisses vad jag sög i mig allt av denna fantastiska behandlingsform av TCM/Traditionell Kinesisk Medicin.
En del av mina kollegor var väldigt nyfikna och undrade vad det gick ut på, en del skeptiska. Men när jag skulle börja med mina elevbehandlingar och när de hade ont i nacke och axlar var det mig de vände sig till. Sjuksköterskeexpeditionen blev min första mottagning av min nacke/axelmassage sittandes på stol och mina första kunder var läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Mina behandlingar hade god effekt och mitt hjärta jublade för varje gång jag kunde hjälpa en kollega med värk och stelhet.

Våren 2010 åkte jag och några från min klass till Kina för att fördjupa oss mer inom den traditionella kinesiska medicinen. Där i Nanchang, mitt i Jiangxi provinsen, flera hundra mil hemifrån började det hända otroligt mycket runt mig och med mig som gjorde att jag kom till insikt. Min medial förmåga skärptes och saker började lägga sig på plats.
På sjukhuset träffade jag ett par Tuinaläkare och såg deras behandlingar samt upplevde hur effektiva de var, kände jag att detta kanske är nåt för mig.
Vi fick prova på att utföra massagen på varandra medans läkaren visade oss hur handlagen/greppen skulle utföras och det var kul. Jag förstod nu att jag skulle inte bli akupunktör utan jag skulle jobba med mina händer. För ur mina händer bara sprutade det bokstavligen av healingenergi och jag visste att detta skulle hjälpa mig i mina behandlingarna .

Detta är del ett av min resa mot eget företagande.

www.helenadahlberg.se


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: