Efter ha jobbat 3 skifte, vilket betyder att jag jobbade både dag-kväll-natt i många år började jag få svårt att sova efter mina 10 timmars nattskiften. Jag sov ca 3 timmar för att sen vakna och ha huvudvärk, det jobbiga var när jag skulle jobba flera nätter i rad så när ledigheten kom kollapsade jag oftast av trötthet. Vår vårdchef satte över mig på dagtid och tacksamt kom jag tillbaka till livet igen. Men efter 4 år så blev det en omorganisering och då det var brist på sjuksköterskor som jobbade natt och jag blev tvingad tillbaka till nattskiften. Om jag inte accepterade att börja jobba natt igen så fick jag antingen sluta mitt älskade jobb eller helt enkelt bli omplacerad på någon annan avdelning. Det var ord och inga visor, jag hade inget val längre. Min hälsa stod på spel.
Jag visste att jag aldrig skulle klara av nattarbete igen och att bli omplacerad på någon annan avdelning fanns inte på min karta.
Och till saken var också att jag som sjuksköterska inte fick jobba med alternativ medicin på sidan av min tjänst pga min legitimation då det strider mot kvacksalverilagen.

Så var läget när jag äntligen kommit hem till min familj efter några intensivt studerande veckor i Kina.
Jag minns att jag skulle till mitt första arbetsskift på akutmottagningen och ett personalmöte var inbokat med min avdelningschef och grupp.
Mötet började och jag kommer ihåg att chefen frågade mig hur jag upplevde arbetsmiljön och att jag skulle börja jobba natt igen. Jag chockade hela gruppen när jag sa: Så här tycker jag om detta och la fram min uppsägning på bordet framför min chef. De trodde inte sina ögon och trodde jag skämtade, vilket jag inte gjorde, det var nu eller aldrig.
Vissa av mina kollegor var mycket skeptiska till att jag skulle starta företag inom alternativ medicin och en del ifrågasatte det om jag kunde leva på detta. En del pratade bakom ryggen på mig men vågade inte säga nåt, än idag fem år senare pratar dom fortfarande om mig så jag måste ha gjort intryck.

Den enda som jag hört säga något till mig, var en läkare som bara för några månader sen, när jag hoppade in på extrajobba, som sa till mig att det jag gjorde inte var ju ett riktigt jobb. Hon fnös och sa att jag som gått från att jobbat som akutsjuksköterska till massör och medium hade sänkt mig. Jag frågade henne hur det kommer sig att hon gör en värdering på arbetena?
Vem bestämmer vilket jobb som är viktigast?
Jag frågade också om det inte var huvudsaken om vad jag tyckte om mitt jobb och inte hon? Och vem var hon som tyckte att hon hade rätt att uttrycka sin åsikt om ett jobb hon inte tyckte var viktigt eller visste något om överhuvudtaget? Vem är hon att döma andra?
Ja denna läkare svarade inte på alla mina frågor utan gick sin väg istället. Men jag tror och hoppas att hon fått något att fundera på. För jag tycker alla jobb är lika viktiga vad vi än gör, alla människor har samma värde. Vi alla gör skillnad.

Vad tror du?

www.helenadahlberg.se


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: