Grillkol som den gjordes förr!

Grillkol som den gjordes förr!

Grillkol som den gjordes förr!

Ja idag är det dags för möte i Kolmilegruppen. Ett nytt år och en ny kolmila ska planeras men vi ska också planera in en liten överraskning för de personer som har jobbat hårt med vedhuggning, kolmileresning, vaktning och urrivning av vår Kolmila Elina.

 

 

 

 

Ja kolmilan heter Elina 2015, hos oss döps den alltid efter kvinnor som varit involverad i den. Men förr var det oftast män som vaktade kolmilor uti skogarna, det var alltid en sed om att döpa milan till ett kvinnonamn och det betydde otur om man inte gjorde detta.

10501686_758287470860641_2628700380531282334_n

Vad är en Kolmila?

Kolmilor användes ända fram till 1950-talet för att framställa kol. Metoden är att man packar trä väldigt tätt och sedan tänder på virket inifrån. Först staplar man ved ungefär som ett indiantält och täcker sedan allt med stybb=små kolrester från förra årets mila, så att milan ser ut som en stor tät kolhög. Mitt i kolmilan finns ett tändhål så att man kan tända en eld i milan. När elden tagit sig ordentligt stryper man syretillförseln genom att täcka hålet så att virket sakta glöder och förkolnar.

10469671_758287480860640_6787001746529287174_nkomilan igång

 

About Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

↓
%d bloggare gillar detta: