Yin och Yang är grunden till den Kinesiska läkekonsten, där Yin representerar den inre kroppen och av det solida och kalla medan Yang står för det flyktiga, varma och utsidan av kroppen/kroppsytan.
Den kinesiska medicinen använder denna teori både vid förklaringar av fysiologiska fenomen och vid sjukliga tillstånd, samt fungerar som en röd tråd vid diagnosticering och behandling.
Teorin om Yin och Yang skapades av kinesen Fu Xi för ungefär 5000 år sedan. Enligt traditionen var han en av Kinas första härskare. Han studerade naturen och klassificerade egenskaperna efter om de tillhör den soliga sidan(Yang) eller den skuggiga sidan(Yin). Det ser man i den klassiska symbolen för Yin och Yang(taiji) där det finns en vit prick i det svarta och en svart prick i det vita. Den symbolen började användas på 500-talet f.kr.
1. Dao, kraften, det hela, det odelbara och det obeskrivna

cirkel

2. Ett blir två, det delbara, dualism

ying-yang (2)

Yang          Yin
3. Två blir tre,

 

ying-yang (2)

Yin Yang och Qi=livsenergi,  i motsättningen  mellan  Yin och Yang uppstår  Qi
4. Taiji

basic-yin-yang_17-220102819

Så hur verkar Yin och Yang?
Den vita pricken i Yin representerar Yang och den svarta pricken i Yin representerar Yang. De är varandras motpoler. De är motsatta men ändå komlpetterande krafter där den ena inte kan existera utan den andra. Yin är en metafor för det kvinnliga och Yang för det manliga. De är symboler som speglar olika aspekter i tillvaron. Uppdelningen i Yin och Yang innebär inte någon värdering utan är relativa och behöver varandra för att kunna definieras. De är dynamiska och har inga fasta gränser utan inbegriper i en ständig förändring. Lättast att förklara detta  ur sjukdom, är när man har hög feber (yang) och sen börjar frysa (yin).
Exempel på
Yang          basic-yin-yang_17-220102819               Yin
Himmel                                     Jord
Man                                           Kvinna
Värme                                       Kyla
Lätt                                           Tungt
Yttre                                         Inre
Mani                                         Depression
Hud                                          Skelett
Meridianerna
Meridianerna, energibanorna på kroppen och organen är likväl uppdelade i Yin och Yang beroende på vilken funktion de har såsom rörelse och värme kontra vätska och näring. Mer om meridianerna kommer senare.
Har du fått en behandling, akupunktur, akupressur eller tuina massage?
Hur upplevde du den?


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: