Jag vill berätta lite om vad TCM/Traditionell Kinesisk Medicin är och vad den bygger på. Ni kan ju förstå hur jag som vetenskaplig sjuksköterska inom akutsjukvården tycker att vi tappat människan bakom diagnoserna och symtomen inom den svenska sjukvården. Många gånger hörde jag läkare och kollegor säga: Kolla gallan på rum 4 eller fotleden på 5:an. MEN denna galla eller fotled sitter i/på en person som har ett namn. Så detta med helhetssynen tilltalade mig otroligt mycket. Därav en av orsakerna till min akupressur – och tuina massör utbildning.

Bakgrund

TCM är ett samlingsnamn på olika inriktningar och behandlingsmetoder såsom tuina massage, akupressur, akupunktur, örter, kost och qigong är några exempel samt har sina rötter mer än 5000 år tillbaka i tiden. Den traditionella kinesiska medicinen är en välbeprövad kunskap som under många tusen år har hjälpt miljontals människor i generationer till generationer att upprätthålla god hälsa.

Diagnosticering
Hur man diagnosticerar en obalans i kroppen sker på olika sätt, man känner på pulsen, tittar på tungan, ser på håret, huden färg och elasticitet samt ställer frågor om sjukdomar, mediciner, hur man mår, äter och sover.

Filosofin
Ofta så används ord som Yin och Yang, Dao och de fem elementen. Anledningen till att de används i humaniora och vetenskap är att gränsen mellan filosofi och medicin är flytande. Händelseförloppet i samhället och likväl i kroppen kunde beskrivas med gemensamma termer. Man ansåg och gör det fortfarande idag att allt står i förbindelse med varandra och att människans mikrokosmos påverkar makrokosmos.
TCM bygger på en helhetssyn på människan där man utgår från kroppens olika energisystem te x blodomloppet och nervsystemet men också efter meridianerna och själen.
Qi betyder levande livsenergi och är det som ligger bakom alla fysiologiska processer i kroppen. Qi är livet, utan det finns det ingen tillväxt, ingen förändring. Qi bygger upp kroppen och upprätthåller samtidigt alla kroppens aktiviteter.
Hälsa definieras som ett fritt flöde av livsenergi. Akupressur kan både ges i förebyggande och i behandlande syfte.
Modern medicinsk forskning brukar oavsiktligt bekräfta sanningar inom den traditionella kinesiska medicinen, trots många tveksamheter till den.
Enligt TCM har organen inte bara en fysisk utan även en psykologisk och en själslig aspekt. Man kan se det som att varje organ producerar en energi som motsvarar en speciell känsla  ex lunga-sorg och lever- ilska. Mmmm detta är så intressant tycker jag. Men mer om detta senare.
Vad har du för erfarenheter av TCM?
Vad vill du veta mer om?


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: